Ekonomi

Almanya’da çifte vatandaşlık kolaylığı

Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’nin (FDP) oluşturduğu koalisyon hükümetinin hazırladığı “Vatandaşlık Kanununun Modernizasyonu” başlıklı yasa tasarısına 382 oy kullanıldı.

Tasarıya 234 “hayır” oyu verirken, 23 milletvekili çekimser kaldı.

Federal Meclis’te tasarıya ilişkin konuşan Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Reem Alabali-Radovan, aşırı sağa karşı kararlı bir duruş talep ederek, “Güçlü bir anayasamız, güçlü kurumlarımız ve güçlü bir sivil toplumumuz var ama bunun garantisi yok” dedi. Sonsuza dek. Her şey kararlılıkla savunulmalı.” sözlerini kullandı.

Yeşiller Partisi Milletvekili Canan Bayram da aşırı sağcı Almanya Alternatif Partisi’nin (AfD) göçmenleri sınır dışı etme planları yaptığı bir dönemde bu tasarının onaylanmasının çok değerli olduğunu vurgulayarak, “Özgür ve özgür bir şekilde bir arada duran bir toplumu savunuyoruz. Eşit ve nereden gelirseniz gelin, ait olabileceğiniz bir ülke. Böylece son olarak “Ülkemizdeki çeşitliliğin hakkını veriyoruz ve bugüne kadar birçok insanın vatandaşlığa geçmesinin önündeki engeli yıkıyoruz.” dedi.

“Modern bir göç yasası oluşturduk”

İçişleri Bakanı Nancy Faeser, yaptığı yazılı açıklamada, yasanın kabul edilmesinden memnun olduğunu belirterek, “Reformumuz, modern bir Almanya’ya olan bağlılığımızın bir göstergesidir. Adaleti sağlayan modern bir göç yasası oluşturduk.” farklı toplumumuz.” değerlendirmesini yaptı.

Kabul edilen yeni reformla birlikte göçmenlere “Siz Almanya’ya aitsiniz” deniyor. Mesajın verildiğini kaydeden Faser, vatandaşlığa geçmenin Almanya’ya yönelik en güçlü taahhüt olduğunu vurguladı.

Yasanın nisan ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

“Vatandaşlık Hukukunun Modernizasyon Kanunu”

Kamuoyunda “çifte vatandaşlık kanunu” olarak bilinen “Vatandaşlık Kanununun Modernizasyonu” ile Alman vatandaşlığını kazanmak için gereken yasal ikamet süresi 8 yıldan 5 yıla indirildi.

Alman vatandaşı olmak isteyen kişinin ülkedeki yaşam kurallarına uyum sağlama konusunda akademik veya mesleki başarıya sahip olması, gönüllü çalışma yapması veya dil öğrenmek için özel bir çaba göstermesi halinde bu süre 3 yıla indirildi.

Çifte vatandaşlık imkânının getirilmesiyle, daha önce yürürlükte olan ve gençleri 23 yaşına kadar ebeveynlerinin vatandaşlığı veya Alman vatandaşlığı arasında tercih yapmaya zorlayan “seçenek modeli” tamamen kaldırıldı.

Almanya’da doğan çocuklar, Alman vatandaşı olmasalar bile ebeveynlerinden birinin ülkede en az 5 yıldır yasal olarak ikamet etmesi durumunda Alman vatandaşlığını alabilecekler.

Alman vatandaşlığının kazanılabilmesi için kişinin sosyal yardım almadan kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini de sağlaması gerekiyor.

Misafir işçi kuşağı, yani 1960’lı yıllarda Almanya’ya gelen Türk işçiler, son 2 yılda 20 ay tam zamanlı çalışan yabancılar ve tam zamanlı çalışan bireylerin yabancı eşleri bundan muaf olacak.

Misafir personel nesli için de Alman vatandaşlığına geçişte yazılı sınav zorunluluğu kaldırılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu