Ekonomi

Deniz salyangozu ihracatından 5,6 milyon dolar gelir

Doğu Karadeniz İhracatçı Birlikleri (DKİB) kayıtlarından derlenen bilgilere göre, yılın Ocak-Mart döneminde ülkeden 531 ton deniz salyangozu ihraç edildi. Söz ihracatından 5 milyon 559 bin 24 dolar gelir elde edildi.

Geçen yılın aynı döneminde ülkeden 425 ton deniz salyangozu ihracatından 2 milyon 424 bin 924 dolar kar elde edilmişti.

Böylece Türkiye’den deniz salyangozu ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre miktar olarak yüzde 25, değer olarak yüzde 129 arttı.

Bu dönemde Güney Kore Cumhuriyeti, Japonya, Çin Halk Cumhuriyeti, İspanya ve Gürcistan olmak üzere 5 ülkeye deniz salyangozu satıldı.

Güney Kore’ye ihracat yüzde 195 arttı

Söz konusu dönemde en çok ihracat yapılan ülke olan Güney Kore Cumhuriyeti’ne 194 tonluk deniz salyangozu ihracatı 2 milyon 307 bin 380 dolar olarak gerçekleşti.

Ton olarak 782 bin 700 dolar kazanan Güney Kore Cumhuriyeti’ne deniz salyangozu ihracatı 2022’nin ilk çeyreğine göre miktar olarak yüzde 37,5, değer olarak yüzde 195 artarak 141 ton oldu.

Güney Kore Cumhuriyeti’ni 1 milyon 337 bin 760 dolarla Japonya, 1 milyon 277 bin 379 dolarla Çin Halk Cumhuriyeti, 633 bin 31 dolarla İspanya ve 3 bin 474 dolarla Gürcistan izledi.

Karadeniz’den yapılan ihracat da %167 arttı.

Ülke ihracatının 3 milyon 738 bin 759 dolarını Karadeniz bölgesi gerçekleştirdi.

Yılın ilk çeyreğinde Karadeniz’den Güney Kore, Japonya, Çin Halk Cumhuriyeti ve Gürcistan’a 333 ton karşılık gelen 3 milyon 738 bin 759 dolarlık deniz salyangozu ihraç edildi.

Geçen yılın aynı döneminde bölgeden 1 milyon 399 bin 643 dolar değerinde 252 ton deniz salyangozu ihraç edildi.

Böylece Karadeniz’den deniz salyangozu ihracatı geçen yılın ilk çeyreğine göre büyüklük olarak yüzde 32, değer olarak yüzde 167 arttı.

“Deniz salyangozu ayrı bir kategoride değerlendirilmeli”

DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Türkiye’de tüketilemeyen bir ürünü Uzakdoğu pazarlarına fiyata sunmayı başaran ihracatçıların performanslarının takdire şayan olduğunu söyledi.

Deniz salyangozu ihracatının giderek daha üst seviyelere çıktığına dikkat çeken Gürdoğan, şöyle konuştu: “Uzak Doğu ülkelerine deniz salyangozu ihracatımız ürün verimine göre değişkenlik göstermektedir. Ancak deniz salyangozunun balıklarla aynı kategoride değerlendirilerek av yasağı kapsamına alınması ihracatçılarımızın bu ürünü yeterince kullanmasını engellemektedir.”dedi.

Gürdoğan, bunun için deniz salyangozlarının Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başka bir kategoride değerlendirilmesi ve sadece yumurtlama dönemlerini kapsayan bir süre içinde avlanma yasağı uygulanması gerektiğini savunarak, şunları kaydetti:

“Yeterli ürün olması durumunda yan ürünlerinin tamamını ihraç ederek ülkemize önemli bir döviz girdisi sağlayan bu ürünün ihracatında daha yüksek rakamlara ulaşılması için gerekli mevzuat değişikliklerinin yapılması önem arz etmektedir, kabuk ve zarlar dahil.Bu kapsamda deniz salyangozu ihracatından beklentilerimiz yüksek.Daha iyi rakamlara ulaşacağımıza inanıyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu