Haber

İletişim Başkanlığı depremle ilgili Dezenformasyon Bülteni yayınladı

4. güne büyük sarsıntıyla girildi…

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 2 şiddetli deprem 10 ilde büyük yıkıma neden oldu.

Can kaybının giderek arttığı felakette, arama kurtarma ekipleri ilerleyen saatlere rağmen çalışmalarını bir an olsun bırakmadı.

Grupların arama kurtarma çalışmaları bölgelerde devam ederken, yardım ulaştırmaya çalışıyor.

Devlet tüm imkanlarıyla çalışmaya devam ederken, bazı provokatif kişiler bu süreçte yayınladıkları algı çalışmalarıyla saçma sapan haberler üretirler.

İletişim Başkanlığı bu dezenformatik haber ve gerçeklerle ilgili bir bülten yayınladı.

İddialar üst üste

Bültende, “Afet bölgesine giden iş makineleri engellendi”, “Milano Başkonsolosluğu İtalyanlardan Diyanet Vakfı’na bağış göndermelerini istedi”, “İsrail’den gelen yardım ekibi beklemede”, “Hatay Havalimanı Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından onarıldı”, “Macaristan’dan gelen yardım ekibi kötü muamele gördü”, “HDP’li Ağrı Patnos Belediyesi’nin deprem bölgesine ulaştırmaya çalıştığı yardım aracına kaymakamlık tarafından el konuldu”Ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ödül aldığı Servet Altaş’ın firması Ser-Al İnşaat, Hatay’da yıkılan binaları yaptı.argümanlar yer aldı.

Çalışmalara 5 bin 531 araç ve iş makinesi katıldı

Bazı sosyal medya hesaplarında “Afet bölgesine giden iş makineleri engellendi”Tezlerin gerçeği yansıtmadığı, 8 Şubat saat 22.00 prestijiyle depremden etkilenen bölgelerde arama kurtarma çalışmalarında fiilen 5 bin 531 araç ve iş makinesinin kullanıldığı belirtildi.

Bu sayı her geçen saat artarken, çevre illerden de ihtiyaç durumuna göre vardiyaların olduğu, bölgedeki çalışmaları güçlendirmek için gelen bazı iş makinelerinin plan ve uyum sonrasında yönlendirildiği bildirildi.

Planlı hareket etmeyen araçların bölgede çalışmaları aksatacak trafik yoğunluğu ve karmaşa oluşturduğu, herhangi bir engel veya keyfi bekleme durumunun bulunmadığı vurgulandı.

“Manipülasyon tespit edildi”

Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan ve basın yayın organlarında habere konu olan, “Milano Başkonsolosluğu İtalyanlardan Diyanet Vakfı’na bağış göndermelerini istedi”İddiasının manipülasyon olduğu belirtilen bültende şu ifadelere yer verildi:

Türkiye’nin tüm yurt dışı temsilcilikleri afetle ilgili bire bir davetler paylaştı. Bu davetlerde AFAD, Kızılay ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın internet sitelerinden nakdi bağış yapılabileceği belirtildi. Milano Başkonsolosluğu’nun resmi hesapları incelendiğinde AFAD, Kızılay ve Diyanet Vakfı’na yardım yanlısı paylaşımların olduğu görülüyor. Bu paylaşımlardan sadece bir tanesine bakılarak davetlerle ilgili manipülasyon yapıldığı belirlendi.

“Uzun bekleme veya kasıtlı bekleme yok”

“İsrail’den gelen yardım ekibi beklemede”Bültende, iddianın doğru olmadığı, İsrail’den gelen yardım ekibinin de diğer ülkelerden gelen yardım birlikleri gibi koordinasyon amacıyla kısa bir süre bekletildiği, uzun bir bekleme veya kasıtlı bekleme yapılmadığı belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, bültende gelen yardım ekiplerinin koordinasyon ve işlemlerin ardından afet bölgelerine sevk edildiği belirtildi. “İddianın kaynağı olan Fatih Altaylı, son açıklamasında ‘İsrail kurtarma ekibi göreve geldi’ ifadelerini kullanmıştı.”bilgiler yer aldı.

Hatay Havalimanı onarım işleri

“Hatay Havalimanı Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından onarıldı”Bültende iddianın da manipülasyon olduğu belirtildi.

Macar takımına kötü davranıldığı iddiası

Bir televizyon kanalında iddia edildi ve sosyal medyada da yer aldı. “Macaristan’dan gelen yardım ekibi kötü muamele gördü”Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis’in sosyal medya hesabından yaptığı tezin gerçekçi olmadığı “Macar kurtarma ekibini taşıyan otobüsün benzini bitince halktan biri benzinin parasını ödedi ve esnaf, böreği aldıkları yerde böreğin yarısını hediye etti”beyan edildi.

“HDP’nin yardımlarına el konulduğu iddiası asılsızdır”

“HDP’li Ağrı Patnos Belediyesi’nin deprem bölgesine ulaştırmaya çalıştığı yardım aracına kaymakamlık tarafından el konuldu”Tezin hatasız olmadığının aktarıldığı bültende şu ifadelere yer verildi:

Ülkemizin her yerinde olduğu gibi Patnos’ta da deprem bölgesine gönderilmek üzere yardım toplandı. Patnos Belediyesi’nde toplanan yardım yüklü araç; Trafik sigortası, muayene ve plakası olmadığı belirlendi. Ayrıca söz konusu araç uzun yol kış kurallarına uygun olmadığı için Patnos Belediye Başkanı Emrah Kılıç ve beraberindekilerle birlikte kaymakamlığın yardım toplama alanına teslim edildi. Söz konusu yardımlar, yardım toplama tırlarına yüklenerek AFAD tarafından Ağrı’da bulunan AFAD Yardım Toplama Merkezi’ne nakledilmiştir. Kaymakamlığın bu vesileyle rastgele yardım malzemelerine el koyduğu iddiası gerçeği yansıtmamaktadır.

“Ödülü alan kişi aynı kişi değil”

Hatay’da yıkılan binaları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ödüllendirdiği Servet Altaş’ın firması Ser-Al İnşaat yaptı. Tezde yer alan şirketin, Anadolu Yayıncılar Derneği’nin düzenlediği ödül töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan ödül alan Servet Altaş ile hiçbir ilişkisinin bulunmadığı vurgulanan bültende, Servet Altaş’ın Ordu’da yaşayan bir iş adamı olduğu belirtiliyor. Ordu MÜSİAD ve Hatay’da yatırımı olmayan. insan olarak kaydedilmiştir.

Dezenformasyonun nedeninin isim benzerliği olduğu belirtilirken, sosyal medyada yer alan tezlerin gerçeği yansıtmadığı belirlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu