İş

Powell, faiz oranları konusunda “dikkatli” davranacaklarını vurguladı

ABD Merkez Bankası (Fed) Lideri Jerome Powell, faiz indirimlerine başlamak için doğru zamanı seçmeye çalıştıklarını ve dikkatli hareket edeceklerini belirtti.

Powell, CBS televizyonunda yayınlanan “60 Dakika” programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Enflasyonun son bir yılda düştüğünü, son 6 ayda ise oldukça sert bir düşüş yaşadığını belirten Powell, yeterli ilerleme kaydettiklerini ancak “henüz iş bitmedi” dedi.

Powell, ABD ekonomisinin güçlü olduğunu belirterek, “Büyüme sağlam bir hızla devam ediyor. İşgücü piyasası güçlü: işsizlik yüzde 3,7 ve enflasyon düşüyor. Ekonominin bu kadar güçlü olmasıyla birlikte soruna dikkatli yaklaşabileceğimizi düşünüyoruz.” Faiz oranlarının düşürülmesine ne zaman başlanmalı?” söz konusu.

“Faiz oranlarını düşürmeye başlamadan önce biraz daha güven istiyoruz.”

Enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2’ye düştüğüne dair daha fazla kanıt görmek istediklerini yineleyen Powell, “Bir miktar güvenimiz var. Güvenimiz artıyor. Ekonomiye başlamak gibi çok önemli bir adımı atmadan önce biraz daha güven istiyoruz.” Faiz oranlarını düşürün.” dedi.

Powell, daha iyi veriler görmek istediklerini belirterek, bunun verilerin doğru olmadığı anlamına gelmediğini de belirtti.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinin neredeyse tamamının bu yıl faiz indiriminin uygun olacağına inandığını belirten Powell, bunun ne zaman olacağı sorusuna “verilere bağlı olacak” yanıtını verdi.

Powell, “Yapabileceğimiz en iyi şey, çok erken hareket etme riskini çok geç hareket etme riskine karşı tartmak ve bu kararı gerçek zamanlı olarak vermektir” dedi. söz konusu. Beklentileri doğrultusunda “o zamanın” geldiğini söyleyebileceğini belirten Powell, işgücü piyasasındaki zayıflığın veya enflasyonun ikna edici bir şekilde düştüğünü görmenin, daha erken harekete geçme isteğini artıracağını ifade etti.

“Ekonomide gördüğümüz güçle bu karara dikkatli yaklaşabileceğimizi düşünüyoruz.”

Faiz indirimlerine ilişkin “erken harekete geçme tehlikesi” sorulduğunda Jerome Powell şunları söyledi:

“Çok erken hareket etmenin tehlikesi, işin tam olarak tamamlanmayabileceği ve son altı ayda elde ettiğimiz iyi okumaların bir şekilde enflasyonun nereye doğru gittiğine dair gerçek bir gösterge olamayabileceğidir. Bunun doğru olduğunu düşünmüyoruz. Yapılacak ihtiyatlı şey, biraz zaman tanımak ve verilerin enflasyonun sürdürülebilir olduğunu göstermesine izin vermektir.” “Bunun yüzde 2’ye düştüğünü doğrulamaya devam ettiğini görmek için.”

Faiz indirimine yönelik erken adım atılması halinde enflasyonun yüzde 2 hedefinin oldukça üzerine yerleşme ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşündüğünü belirten Powell, “Bu karara yaklaşırken elimizdeki güçten dolayı dikkatli olabileceğimizi düşünüyoruz. Ekonomiye bakın.” söz konusu.

Powell, faiz indiriminde gecikme olması halinde politikanın çok sıkı olacağını ve bunun ekonomik aktivite ve işgücü piyasası üzerinde baskı oluşturabileceğini ifade etti.

“Doğru zamanı seçmeye çalışıyoruz”

Enflasyonu bir süreliğine yüzde 2’ye döndürmeye kararlı olduklarını ancak faiz indirimi için yüzde 2’ye ulaşmayı beklemeyeceklerini yineleyen Powell, şu anda aktif olarak faiz oranlarını düşürmeyi düşündüklerini, enflasyonun ise yüzde 2’de olmadığını ifade etti. yüzde, ancak aşağı yönlü olmasından dolayı rahatladılar.

Powell, faiz indiriminin gerçekleşmesini sağlamak için Fed’in araçlarını kullanmaya odaklandıklarını, kısıtlayıcı para politikasını değiştirmeye başlama zamanını seçmenin de bunun bir parçası olduğunu belirtti.

Faiz indirimine başlamak için doğru zamanı seçmeye çalıştıklarını vurgulayan Powell, enflasyonun yüzde 2’ye düşeceğinden daha emin olmak istediklerini vurguladı. Powell, “Komitenin Mart ayındaki toplantısında yedi hafta içinde bu güven seviyesine ulaşmasının pek mümkün olmadığını düşünüyorum” dedi. söz konusu.

“Kararlarımızda siyaseti dikkate almıyoruz”

ABD’de bu yıl yapılacak başkanlık seçimleri doğrultusunda siyasetin Fed’in zamanlamasını ne ölçüde etkileyeceği yönündeki soruya Powell, “Kararlarımızda siyaseti dikkate almıyoruz. Asla dikkate almıyoruz.” o cevapladı.

Fed’in 2021’de enflasyonu fark etmede çok yavaş olup olmadığı sorusuna Powell, “Geriye dönüp baktığımızda politikayı daha erken sıkılaştırmanın daha iyi olacağını söyleyebiliriz.” değerlendirmesini yaptı.

O dönemde ekonominin çok dinamik olduğunu ve çok çabuk düzeleceğini düşündüklerini belirten Powell, “Bizim müdahalemiz olmadan enflasyonun oldukça hızlı bir şekilde ortadan kalkacağını düşünüyorduk. Bunun geçici olacağını düşündük. Dünyanın her yerindeki iktisatçılar arasında fikir birliği vardı, çok yaygın bir görüştü. Veriler de bu değerlendirmeyi destekliyor.” “Bu hipotezi bir bakıma uymadıkları noktaya kadar uydurdular. Yani 2021’in dördüncü çeyreğindeki enflasyonun benim bahsettiğim anlamda geçici olmadığı ortaya çıktı.” dedi.

“ABD uzun vadede sürdürülemez bir mali yolda.”

ABD’nin ulusal borcuna ilişkin soruya yanıt veren Powell, maliye politikası konusunda yorum yapmamaya çalıştıklarını ancak uzun vadede ABD’nin sürdürülemez bir mali yolda ilerlediğini, bunun da borcun ekonomiden daha hızlı arttığı anlamına geldiğini ifade etti. .

Artık mali sürdürülebilirliğe öncelik verilmesinin zamanının geldiğinin yaygın olarak anlaşıldığını düşündüğünü belirten Powell, bunun ne kadar erken olursa o kadar iyi olacağını kaydetti.

Uzaktan çalışma modeli nedeniyle ülke genelinde ofis binalarının değerinin düşmesi nedeniyle gayrimenkul kaynaklı yeni bir bankacılık krizinin yaşanma ihtimali sorulduğunda Powell, bunun çok olası olduğunu düşünmediğini ifade etti.

altinovahaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu