Ekonomi

Şili Devlet Başkanı, Codelco’nun üretimini artıracağına dair güvence verdi

Çarşamba günü önemli bir bakır endüstrisi konferansında konuşan Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, devlet tarafından işletilen madenci Codelco için üretimde kademeli bir artış öngördü. Geçtiğimiz yıl 1.325 milyon ton ile son 25 yılın en düşük üretimini gerçekleştiren şirketin 2030 yılına kadar 1.7 milyon tona ulaşabilecek bir büyüme kaydetmesi bekleniyor.

Boric, yaklaşık 2.000 sektör profesyonelinin katıldığı CRU Dünya Bakır Konferansı’nın bir parçası olan CESCO Haftası’nda program dışı yaptığı konuşmada bakır fiyatlarının yükseleceğine dair iyimserliğini ve Codelco’nun toparlanacağına dair güvenini dile getirdi. Boric’in sözleri, Codelco’nun ülkenin en büyük bakır üreticisi olarak oynadığı önemli rol göz önüne alındığında sektör için bir güvence niteliği taşıyor.

Boric ayrıca, dünyanın önde gelen bakır üreticisi Şili’de yeni madencilik projelerinin onay sürelerinin uzunluğuna ilişkin küresel şirketlerin endişelerine de değindi. Bu tür projeler için izin sürecinin hızlandırılması taahhüdünde bulunan Boric, madencilik kârlarının yerel topluluklarla daha adil bir şekilde paylaşılmasının önemini vurguladı.

Şili’nin uzun vadeli yatırım güvenliği sağlama konusundaki kararlılığının altını çizen Boric, “Uzun vadeli madencilik projeleri, daha fazla kesinlik olduğunda, herkes için net kurallar olduğunda işe yarar. Yatırımlar da güven algısına dayanır. Bu da elle tutulamayan bir şeydir.” Bu düşünce dinleyiciler tarafından alkışlarla karşılandı.

Şili Devlet Başkanı, Teck Resources (NYSE:TECK) CEO’su Jonathan Price’ın Quebrada Blanca bakır madeninin faaliyete geçmesi için on yıllık bir sürecin geçtiğini kabul etmesine rağmen projeyle gurur duyduğunu ifade eden yorumlarına atıfta bulundu. Madenin genişletilmesi, Şili’nin son on yıldaki en önemli madencilik yatırımlarından birini temsil ediyor.

Bakırın yanı sıra Boric, Codelco’nun kamu-özel sektör ortaklıklarına öncülük ettiği bir sektör olan lityum üretimini arttırmaya yönelik hükümet girişimlerini de ele aldı. Özel lityum yatırımlarını çekme sürecinin bu hafta başlamasıyla birlikte, önümüzdeki on yıl içinde ultra hafif metal üretiminin iki katına çıkacağını öngörüyor.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

dumlupinarajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu