Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğuna ilişkin açıklama yapıldı.
İLETİŞİM Cumhurbaşkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğuyla ilgili ‘Aslında ona astronot diyemeyiz, turist olarak gidiyor’ iddiasının doğru olmadığını belirterek, şunları söyledi: “Uzay turistinin amacı uzay yolculuğudur. Açıklamada, kişisel deneyim sahibi olmak ve uzaya seyahat etmek için ise “Astronot olmak ciddi sorumluluk, vasıf ve vasıflar gerektirir” denildi.
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı hakkında bazı medya kuruluşlarında yayınlanan ve sosyal medyada paylaşılan tez, ‘Ona aslında astronot diyemeyiz, öyle gidiyor’ turist’ ifadesi doğru değildir. Uzay turistinin amacı bireyseldir. Uzaya seyahat etmek ve deneyim kazanmaktır. Uzay turistlerinin uzayda bilimsel çalışmalar yapmak veya uzay araçlarını kontrol etmek için herhangi bir yetkinliğe sahip olmaları gerekmemektedir. Öte yandan astronot olmak önemli bir sorumluluk, vasıf ve vasıflar gerektirir.Dolayısıyla astronotların bilimsel alanlarda uzman olmaları veya bir uzay aracına pilotluk yapabilecek potansiyele, mesleğe ve altyapıya sahip olmaları gerekir.Aynı zamanda tüm bu yeterlilikler sayesinde Astronot, mikro yerçekimi ortamında bilimsel araştırma ve deneyler yapabilecek kadar çok yönlüdür.Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı da Uluslararası Uzay İstasyonu’nda. Kanserden bağışıklık hücrelerine, alglerden propolise kadar literatüre katkı sağlayacak çalışmaların yer aldığı 14 gün boyunca 13 deney gerçekleştirilecek. “Amaç uzaydaki bilgiyi artırmak, uzaydaki yaşam koşullarını anlamak ve gelecekteki uzay görevlerine hazırlanmak için görevleri yerine getirmektir.”
‘ASTRONAU’MUZ 200 AYRI TESTTEN GEÇTİ’
Lisans eğitimini İstanbul Hava Harp Okulu’nda Elektronik Mühendisliği alanında tamamlayan Alper Gezeravcı’nın, yüksek lisansını ise Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü’nde tamamladığının altı çizildi ve şöyle devam etti: “Hava Harp Okulu’nda görev yapan Gezeravcı, Türk Hava Kuvvetleri, T-41 arasında yer almakta olup SF-260, T-37, T-38, F-5, KC-135 ve F-16 başta olmak üzere birçok uçakta 15 yıllık uçuş tecrübesine sahiptir.Ayrıca 7 adet uçağı bulunmaktadır. Türk Hava Yolları’nda uzun yıllara dayanan kaptan pilot tecrübesi.Gezeravcı, Standardizasyon Filosu Akademik Kanat Komutanı olarak Adana 10’uncu Üs Komuta Birimi’ne atandı.Filonun standardizasyonu ve değerlendirilmesi, tüm eğitim dokümanlarının Hava Kuvvetleri standartlarına göre hazırlanması, tüm F’lerin incelenmesi -16 ve KC-135R pilotları ile inceleme sürüşleri öncesinde astronotumuz, tüm yetkinliği ve deneyiminin yanı sıra Axiom Mission 3 (Ax-3) lansmanı öncesinde 200 testi daha geçerek yaklaşık 2 yıl boyunca hazırlık eğitimi almıştır. Ulusal Uzay Programı’nın ‘İlk İnsanlı Uzay Görevi’ kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilen ilk Türk astronotu Alper Gezeravcı’nın da yer aldığı (Ax-3) grubunun 19 Ocak’ta fırlatılması planlanıyor, 2024, 00.49 (Türkiye saati ile). ” sözleri yer aldı.