Haber

Yunanistan’daki Orman Yangınları Rekor Karbon Emisyonlarına Yol Açıyor

Yunanistan’da devam eden orman yangınlarının bir megatonun üzerinde karbon salımına neden olduğu belirtildi ki bu önceki yıllara göre rekor.

Avrupa Birliği (AB) Kopernik Atmosfer Gözlem Servisi’nden (CAMS) yapılan açıklamaya göre, Yunanistan’ın 17 Temmuz’dan bu yana mücadele ettiği orman yangınları, ülkenin son 20 yılda Temmuz ayında gördüğü en büyük yangınlar olarak kayıtlara geçti.

Başkent Atina’nın batısında yer alan Rodos Adası’nda 17 Temmuz’da başlayan yangınlar nedeniyle yaklaşık 20 bin kişi tehdit altındaki bölgelerden tahliye edilirken, bu sayı ülke tarihinin en büyük yangın bağlantılı tahliyesi oldu.

CAMS’nin Küresel Yangın Asimilasyon Sistemi (GFAS) tarafından sağlanan veriler, ülkedeki yangından kaynaklanan emisyonların 25 Temmuz itibariyle bir megatonun üzerine çıktığını, hatta şimdiye kadarki en yüksek yıllık miktarın da üzerine çıktığını ortaya koydu.

Daha önce, ülkedeki en yüksek yıllık yangınla ilgili emisyonlar, yaklaşık 0,5 megaton ile 2007’deki orman yangınları sırasında meydana geldi.

Durumun hızla kötüleştiği aktarılan açıklamada, İtalya’nın Sicilya Adası’nda son günlerde 50’ye yakın orman yangınının meydana geldiği, bölgeden karbon salınımına ilişkin yeterli verinin elde edilemediği ancak önemli bir karbon salınımının olduğu ifade edildi. önümüzdeki günlerde CAMS global modellerinden elde edilecek verilerde emisyon elde edilebilecektir. gerçekleşmesi bekleniyordu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen CAMS kıdemli uzmanı Mark Parrington, Yunanistan’daki durum göz önüne alındığında sonuçların kendileri için sürpriz olmadığını söyledi.

“Gözlenen yoğunluk ve emisyonları son 20 yılın verileriyle karşılaştırdığımızda, orman yangınlarının ölçeğinin ne kadar olağanüstü olduğunu görüyoruz. Verilerimiz, 2007 ve 2021’deki büyük yangınların sıcak hava dalgası koşullarında ve çoğunlukla Ağustos ayında meydana geldiğini gösteriyor. Yunanistan genelinde orman yangınları ve Akdeniz’de meydana gelme olasılığı daha yüksektir” dedi Parrington. Yaz sonuna kadar neden olduğu emisyonları yakından takip edeceğiz.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu