Haber

Depremin bilançosu artıyor! Can kaybı 43 bini geçti, yıkılan bina sayısı korkunç

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 11 ilde ağır hasara neden oldu. Depremlerde yüzlerce bina yıkılırken, hayatını kaybedenlerin sayısı da her geçen gün artıyor.

HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 43 BİNİ AŞTI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu dün gece son durumu paylaşarak, “Bu depremlerde kaybettiğimiz can kaybı sayısı 43 bin 556. Bu travma ancak büyük bir birlik ve beraberlikle aşılabilir. Üzüntülerimiz var, şehirlerimiz yerle bir oldu ama bu umudumuzu yok etmek anlamına gelmiyor” “İşimiz bitene kadar kalkıp gitmeyeceğiz. Burada o umudu canlı tutmamız, her zamankinden daha çok çalışmamız gerekiyor.” sözlerini kullandı.

164 BİNDEN FAZLA BİNA YIKILDI VE AĞIR HASARLI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından yapılan hasar tespit çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kurum, “11 ilde eş zamanlı olarak 4 milyon 511 bin bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 250 bin binada inceleme yapıldı. 520 bin bağımsız bölümden oluşan 164 bin 321 binanın yıkıldığı, derhal ve ağır şekilde yıkılacağı belirlendi. hasarlı.” söz konusu.

“1 YIL İÇİNDE KONUTLARI İNŞA EDECEĞİZ”

Bakan Kurum açıklamalarına şöyle devam etti: “Vatandaşlarımızla konuştuğumuz gibi kalıcı konutları 1 yıl içinde yapacağız. 2 gün önce Adıyaman, Gaziantep ve Kilis’te toplam 1797 konutun sözleşmesini imzaladık ve inşaatına başladık. Dün Adana’da 590, Gaziantep’te 600, Hatay’da 364, Kahramanmaraş’ta 1019 ve Şanlıurfa’da 534 olmak üzere 3 bin 107 yeni konut için sözleşme imzaladık. Bugün 2 bin 316 konut ve 36 dükkan, Gaziantep ilçelerinde 400, Hatay’da 1317 ve Malatya’da 599 olmak üzere depremden sonraki 18. günün prestijiyle baktığımızda Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut üretim yapım sürecini yürütmeye çalışıyoruz, son üç günde 7 bin 222 konut ve 36 dükkanın ihalesini gerçekleştirerek.”

70 BİN KÖY EVİ YAPILACAK

Köy halkının yaşaması ve köylerin kalkınması konusunda hassas bir çalışma süreci yürütüldüğünü vurgulayan Kurum, “Köylerimizi ayağa kaldırmak için ilk etapta Osmaniye’de 1361, Adana’da 701, 2. Diyarbakır’da bin 927, Elazığ’da 386, Hatay’da 14 bin 141, Kahramanmaraş’ta 12 bin 135, Malatya’da 17 bin 990, Şanlıurfa’da 2 bin 54, Gaziantep’te 9 bin 130, Kilis’te 1002 ve 10 bin adet inşa ettik. Adıyaman’da şehrin ihtiyaçlarına ve kültürel dokusuna uygun 70 bin köy evimizi park ve bahçeleriyle birlikte hak sahiplerine bir şekilde teslim edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

HATAY’DA TEK DEPREM

Öte yandan Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde ağır hasar gören Hatay, 20 Şubat Pazartesi günü 6,4 ve 5,8 ile sarsıldı. Bu depremlerde, aralarında hasarlı binalardan eşya almak isteyenlerin de bulunduğu 6 kişi hayatını kaybetti. ve çok sayıda kişi yaralandı.

HASARLI BİNALARA GİRİŞLERE İZİN VERİLECEK

Bu gelişmenin ardından AFAD tarafından hazırlanan genelgede, afet bölgesinde “harap” olduğu belirlenen ve “acil yıkılması gereken binalara” kısa süreliğine de olsa girilmesinin ve satın alınmasının kesinlikle yasak olduğu belirtildi. mal. Genelgede, ağır hasarlı tüm binaların giriş izni ve alımının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından görevlendirilen uzmanların raporu doğrultusunda değerlendirileceği belirtildi. Oluşturulacak tahliye raporuna göre planlanacağı belirtildi.

ETKİNLİK OLMAYANLARA MAL YARDIMI YAPILACAK

Tahliye sırasında olası mücbir sebeplerle tahliyenin durdurulmasının gerekli olması halinde tahliyenin derhal durdurulacağı ve bu durumun tutanağa geçirilmesi gerektiği, ek eşya yardımının yapılacağı genelgede belirtildi. Binalarına girişine izin verilmeyen ya da eşyası tahliye edilemeyen vatandaşlar için de tahliye sağlanacak.

DEPREM BÖLGESİNDE BOŞALTMA YASAĞI

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, deprem felaketi nedeniyle olağanüstü hal ilan edilen illerde istihdamı korumaya yönelik tedbirler kapsamında patronlara işten çıkarma yasağı getirildi. Yeni kararnameye göre, depremden etkilenen ve olağanüstü hal uygulanan illerdeki patronlar, işyerlerinin ağır veya ağır durumda olduğunu belgelemeleri halinde ‘uygunluk tespiti’ beklenmeksizin kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilecek. orta derecede hasarlı.

gudul-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu